Agromorphological Characteristics of Cocoa from North Luwu Regency
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
BPS "Produksi Kakao Sulawesi Selatan", 2014.
ICCO. "The World Cocoa Economy: Past and Present", http://www.icco.org (Diakses: 29 Desember 2022), 2012.
A.T. Suryana, A. Fariyanti, A. Rifin, "Analisis Perdagangan Kakao Indonesia di Pasar Internasional", J TODP, Vol. 1, No. 1, pp. 29-40, 2014.
N. Mertade, Z. Basri, "Pengaruh diameter pangkal tangkai daun pada entres terhadap pertumbuhan tunas kako", Media Litbang Sulteng, Vol. IV, No. 1, pp. 01- 07, 2011.
B. Martono, :Karakteristik morfologi dan kegiatan plasma nutfah tanaman kakao". Bunga Rampai: Inovasi Teknologi Bioindustri Kakao. 15-28, 2014.
Junaedi, S. Thamrin, B. Baba, "Kajian Penggunaan Klon Unggul Kakao pada Perkebunan Rakyat di Kabupaten Bone", Agro Plantae, Vol. 6, No. 2, pp. 1-4, 2017.
D. Pranowo, E. Wardiana, "Kompatibilitas Lima Klon Unggul Kakao Sebagai Batang Atas dengan Batang Bawah Progeni Half-Sib Klon Sulawesi 01", J TIDP, Vol. 3, No. 1, pp. 29-36, 2016.
Rubiyo, Siswanto, "Peningkatan Produksi Dan Pengembangan Kakao (Theobroma cacao L.) di Indonesia", B Balitri, Vol. 3, No. 1, pp. 33-48, 2012.
J. Limbongan, "Peremajaan Pertanaman Kakao Dengan Klon Unggul Melalui Teknik Sambung Samping (Side-Cleft-Grafting)", Agrosaint, Vol. 1, No. 2, pp. 48-55, 2010.
R.T. Setiyono, "Bahan Tanaman Unggul Mendukung Bioindustri Kakao", Bunga Rampai: Inovasi Teknologi Bioindustri Kakao, pp. 3-14, 2012.
A.W. Susilo, "Analisis Stabilitas Daya hasil Beberapa Hibrida Unggul Harapan Kakao (Theobroma cacao L.) pada Lokasi Tumbuh Berbeda", Pelita Perkebunan Vol. 27, No. 3, pp. 168-180, 2011.
N.K. Izzah, B. Martono, Baharuddin, dan E. Wardiana, "Keragaman Genetik Klon Kakao Lokal Sulawesi Tenggara Berdasarkan Marka Ssr dan Karakter Morfologi", Jurnal Tanaman Industri dan Penyegar, Vol. 5, No. 3, pp. 95-104, 2018.
Syafarudin, M.A. Nasution, 'Keragaman 17 Aksesi Plasma Nutfah Kakao Berdasarkan Penanda Morfologi dan Molekuler", Bul Ristri, Vol 3, No 2, pp. 177-184, 2012.
A.S. Mahulette, Hariyadi, S. Yahya, A. Wachjar, dan I. Marzuki, "Morphoagronomical diversity of forest clove in Moluccas, Indonesia", Hayati J Biosci, Vol. 26, No. 4, pp. 156-162, 2019.
A.S. Mahulette, Hariyadi, S. Yahya, A. Wachjar and A. Alfian, "Morphological traits of Maluku native forest clove (Syzygium aromaticum L. Merr & Perry.)". J Trop Crop Sci, Vol. 6, No. 2, pp.105–111, 2019.
A.S. Mahulette, A. Alfian, Suyadi, Supriyanto, J. Situmorang, A.J. Matatula, et al, "Type and morphological character of local clove (Syzygium aromaticum) from Maluku, Indonesia. Biodiversitas, Vol.23, No.3, pp.1301-1309, 2022. DOI: 10.13057/biodiv/d230314
A.N. Wattimena, A.S. Mahulette, M.H. Makaruku, M.F.A. Lating, "Morphological Character of Clove “Raja” (Syzygium aromaticum L.) Endemic to Maluku, Indonesia". J Trop Crop Sci, Vol. 10, No.1, pp.71-78, 2023.
V.R. Sari, "Variasi Morfologi Tanaman Kepel (Stelechocarpus BuraholHook. F dan Thomson) yang Tumbuh Pada Ketinggian Berbeda". Doctoral dissertation. Universitas Airlangga, 2012.
E.Z. Karmawati, M. Mahmud, S.J. Syakir, Munarso, I Ketut A, Rubiyo, "Budidaya dan Pasca Panen Kakao". Bogor: Pusat Penelitian dan Pengembangan Perkebunan, 2010.
Farhanandi BW, Indah NK, "Karakteristik Morfologi dan Anatomi Tanaman Kakao (Theobroma cacaoL.) yang Tumbuh pada Ketinggian Berbeda", Lentera Bio, Vol. 11, No. 2, pp. 310-325, 2022.
DOI: http://dx.doi.org/10.30598/ajibt.v12i1.1811
Refbacks
- There are currently no refbacks.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.